Nieuwe benamingen EU voor brandstoffen benzine en diesel

Zodat consumenten overal in Europa gemakkelijk de juiste brandstof voor hun voertuig kunnen vinden, heeft de Europese Unie ingestemd met nieuwe criteria voor een brandstoflabel voor nieuwe voertuigen en tankstations. Vanaf 12 oktober 2018 zullen door heel Europa dezelfde nieuwe labels verschijnen: de E5, E10, E85 (benzine) of B7, B10, XTL (diesel) en H2, CNG, LPG en LNG (gassen).

Vakantiegangers die met de auto door de Europese Unie en diverse andere landen rijden zullen vanaf 12 oktober niet meer verward bij de buitenlandse tankstations hoeven te staan want de namen en symbolen voor de verschillende soorten brandstof die de landen hanteren zullen vanaf dan allemaal gelijk zijn.

Benzine (cirkels)
Bij de benzine zijn er de varianten E5, E10 en E85. De letter E verwijst naar ethanol en het cijfer naar het percentage dat de motor van het voertuig accepteert. E5 houdt dus in benzine met maximaal 5% ethanol; E10 benzine ondersteunt tot 10% ethanol; E85 benzine met 85% van ethanol.

Diesel (vierkant)
Bij de diesel (gasoil en gásoleo) zijn er de varianten B7, B10 en XTL. De letter B verwijst naar biodiesel en het nummer dat het vergezelt naar het percentage biodiesel dat de auto in kwestie accepteert. B7 betekent dat de auto diesel met 7% biodiesel ondersteunt; B10, dat de auto diesel met 10% biodiesel accepteert; XTL dat de auto paraffinische synthetische diesel (geproduceerd op basis van aardgas, plantaardige oliën of dierlijke vetten of waterstof behandelde plantaardige olie) accepteert.

Gassen (diamantvorm)
De typen gassen zullen worden aangeduid met de afkortingen: H2 wat staat voor waterstof; CNG wat staat voor gecomprimeerd aardgas; LPG wat vloeibaar petroleumgas is; LNG wat staat voor vloeibaar aardgas.

Voorbeelden
Enkele voorbeelden bij veel voorkomende tankstations in Spanje.

  • Repsol: benzine (gasolina) Efitec 95 en Efitec 98 worden E10.
  • Repsol: diesel (diesel / Gasoil) Diesel e+ en Diesel 10 worden B7
  • Cepsa: benzine (gasolina) Star 95 en Optima 95 wordt E5 en Optima 98 worden E10
  • Cepsa: diesel (diesel / gasoil) Star Diesel en Optima Diesel worden B7
  • BP: benzine (gasolina) Gasolina 95 en Gasolina Ultimate worden E5
  • BP: diesel (diesel / gasoil) Diesel en Diesel Ultimate worden B7
  • Shell: benzine (gasolina) Fuelsave 95 en V-Power 98 worden E5
  • Shell: diesel (diesel / gasoil)  Fuelsave en V-Power worden B7